Dřeviny vhodné do měst, jejich výsadba a údžba - Kubínová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na výběr vhodných dřevin do městského prostředí, výsadbu a jejich údržbu. V práci jsou dřeviny popsané a rozdělené podle jednotlivých stanovišť, která jednotlivým druhům vyhovují. Jsou v ní popsané jednotlivé úkony před výsadbou, ošetření po výsadbě, následná péče a udržování. Mezi udržovací aktivity patří například řez koruny, nebo v případě nutnosti kácení. Tyto úkony s tím spojené jsou o to důležitější, když se jedná o zastavěné území městského prostředí. Stromy bez pravidelné a poctivé péče jsou pro své okolí nebezpečné v podobě lámání větví apod.
Suitable tree species in the urban environment, planting and maintenance
Keywords: dřevina; arboristika; kultivar; funkce dřevin; řez dřevin; město; solitéra; stromořadí; wood; arboriculture; cultivar; tree species; tree cut; town; solitaire; alley