Role pracovníka PČR při realizaci telefonické krizové intervence v rámci Integrovaného záchranného systému - Šupler, Josef (Jihočeská univerzita, 2010)
ANOTACE Policie České republiky je nedílnou součástí Integrovaného záchranného systému. Na speciální pracoviště těchto složek jsou svedeny linky tísňového volání pro komunikaci s klienty, kteří se ocitli v určité krizové situaci. K obsluze těchto linek jsou vyčleněni konkrétní vyškolení pracovníci. Ti jsou připraveni v nepřetržitém provozu pomáhat lidem, kteří žádají radu či pomoc. Bakalářská práce je v teoretické části zaměřena na činnost integrovaného operačního střediska Policie ČR, jakožto součásti Integrovaného záchranného systému, rozsah úkolů tohoto pracoviště, zejména ve vztahu k občanům, jež se dovolávají určité pomoci. Jsou též zmíněny základní úkoly operačního střediska hasičské záchranné služby (HZS) a zdravotnické záchranné služby (ZZS). Práce nás seznámí s některými aspekty při realizaci telefonické krizové intervence u Policie ČR, způsoby komunikace klientů, definování krize a řešení krizové situace. Zároveň bakalářská práce pojednává o otázkách součinnosti s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému při řešení telefonické krizové intervence. V praktické části je uskutečněn řízený rozhovor s pracovníky operačních středisek Policie ČR, hasičského záchranného sboru a zdravotnické záchranné služby, vyčleněných pro obsluhu linek tísňového volání. Respondenti byli vybíráni z několika pracovišť. Jednak z Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství Policie ČR a operační střediska Policie při jednotlivých územních odborech v Jihočeském kraji. Další skupina je z informačního a operačního střediska HZS a z dispečinku ZZS. Rozhovor je veden tváří v tvář (face to face). Respondentům byly před ústním jednáním předloženy výzkumné otázky, směřující ke zjištění, zda jsou zaměstnanci IZS dostatečně vybaveni komunikačními dovednostmi, jež využívají v rámci krizové telefonické pomoci a jestli je jejich úkolem klientům poskytovat rozšířené poradenství. V průběhu řízeného rozhovoru byly respondentům předloženy ke zodpovězení další podotázky, s cílem získat co nejobjektivnější výsledky výzkumu.
Role of the Worker of the Police of the Czech Republic in the Realization of the Crisis Call Intervention in the Integrated Emergency Services System
Keywords: KLÍČOVÁ SLOVA Hasičský záchranný sbor Integrovaný záchranný systém Policie ČR Telefonická krizová intervence Zdravotní záchranná služba; Fire Brigade Integrated Emergency Services System The Police of the Czech Republic Call Crisis Intervention Health Rescue Service