Dopady chování jednotlivců závislých na drogách na chod romské komunity - Kvasničková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou drogové závislosti, okolnostmi, které vedou k drogové závislosti zejména jejími samotnými dopady, jež má na jedince. Dále se zabývá jejich chováním v rámci jednotlivých oblastí života a dopady chování drogově závislých, konkrétně pak dopady chování drogově závislých Romů na chod romské rodiny a komunity. Cílem diplomové práce je seznámit čtenáře s drogovou problematikou romského etnika, specifiky v chování drogově závislých a s dopady závislostního chování na jejich prostředí. V práci jsou definovány a podrobněji rozpracovány pojmy a charakterizována problematika související s drogovou závislostí romského etnika a jeho specifiky. Součástí analýzy jsou i polostrukturované rozhovory, které slouží k autentickému přiblížení chování drogově závislých Romů a k uvědomění si, jaké dopady užívání drog romská komunita nejvíce pociťuje. Těmi jsou negativní a odsuzující přístup starší generace k drogově závislým členům, ekonomické zatížení rodin uživatelů drog, přetrvávající negativní postoj majoritní společnosti k Romům jako k celku, který je chováním drogově závislých a jejich zvýšenou trestnou činností ještě více umocňován.
The impact of behaviour of the drug-addicted on functioning of the Romany community
Keywords: Drogy; návyk; závislost; drogová závislost; chování; dopady drogové závislosti; Rom; romská komunita.; Drugs; habit; addiction; drug addiction; behaviour; impact of drug addiction; the Romany; Romany community.