Ošetřovatelský proces u seniorů trpících bolestí - Háková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Stárnutí jej nezvratný a neopakovatelný biologický proces. Stáří je závěrečnou fází života. Dochází k involučním změnám tělesným a duševním. Mění se seniorovo sociální postavení. Pro období stáří je typická polymorbidita. Jde převážně o chronická onemocnění, provázená bolestí. Bolet je nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost spojená se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně, nebo je jako taková popsaná. (www.algos.cz) Vjem bolesti se nazývá nocicepce. Nefarmakologické postupy mají vliv na psychiku a tím pomáhají snižovat bolest. Tyto techniky zvyšují kvalitu života a zlepšují pohodlí. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat problematiku nefarmakologického tišení bolesti u seniorů s ohledem na hodnocení bolesti v rámci ošetřovatelského procesu na oddělení následné péče a v domovech seniorů. Bylo zjišťováno, zda sestry používají nefarmakologické techniky tišení bolesti po předchozím zhodnocení bolesti. Použili jsme kvantitativní výzkum formou dotazníku. Bylo rozdáno celkem sto dvacet dotazníků. Celkem bylo použito ke zpracování osmdesát pět správně vyplněných dotazníků.Výzkumný soubor byl vybrán náhodným způsobem, který tvořilo čtyřicet jedna sester z domovů pro seniory a čtyřicet čtyři sester z léčeben dlouhodobě nemocných. Z domova pro seniory Hvízdal, bylo vráceno správně vyplněných, pouze třináct a z Domova pro seniory Máj jich správně vyplněných dotazníků odevzdalo šestnáct sester. Z domova pro seniory v Jičíně se vrátilo správně vyplněných dvanáct dotazníků. Sestry pracující v Gerontocentru Hostinné odevzdaly správně vyplněných dotazníků dvacet osm a sestry z LDN Lomnice nad Popelkou pouze šestnáct správně vyplněných dotazníků. Cíl bakalářské práce byl splněn. Hypotéza H1, sestry pracující na oddělení následné péče používají techniky nefarmakologického tišení bolesti u seniorů po předchozím zhodnocení bolesti, se potvrdila, zatímco hypotéza H2, sestry pracující v domovech seniorů, používají techniky nefarmakologického tišení bolesti u seniorů bez předchozího zhodnocení bolesti se nepotvrdila.
Nursing process in seniors suffering from pain
Keywords: Stárnutí; Bolest; Tišení bolesti; Domov pro seniory; Nefarmakologický léčebný postup; Ageing (aging); Pain; Pain management; Retirement home; Nonpharmaceutical therapy