Volnočasové aktivity v domovech pro seniory v porovnání město, obec - Kubišová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce jsou "Volnočasové aktivity v domovech pro seniory v porovnání město, obec." Teoretická část bakalářská práce je rozdělena na tři okruhy, v prvním jsou objasněny pojmy stáří, stárnutí a změny, které s tím souvisí. Druhý okruh je věnován volnému času seniorů a uvedení možných aktivit. V neposlední řadě je zmínka o sociální práci se seniory. Praktická část je zaměřena na dosažení stanovených cílů. Prvním cílem bylo porovnat volnočasové aktivity ve vybraných domovech pro seniory ve městech a v obcích pomocí sekundární analýzy dat. Sekundární analýze byly podrobeny plány činností volnočasových aktivit ve vybraných domovech pro seniory a jejich internetové stránky. Druhým cílem bylo zjistit spokojenost seniorů s poskytovanými volnočasovými aktivitami. Spokojenost seniorů byla zjišťována pomocí ankety. Z výzkumu vyplynulo, že senioři jsou s volnočasovými aktivitami spokojeni ve všech vybraných domovech jak ve městě, tak v obcích. Před realizací výzkumu byly stanoveny hypotézy. Hypotéza 1: Volnočasové aktivity v domovech pro seniory ve městech jsou srovnatelné s volnočasovými aktivitami v domovech pro seniory v obcích. Tato hypotéza byla výzkumem potvrzena. Ve všech vybraných domovech pro seniory je kladen důraz na volnočasové aktivity, všechny domovy pro seniory pořádají pro klienty podobné (srovnatelné) volnočasové aktivity. Hypotéza 2: Mezi organizováním volnočasových aktivit v domovech pro seniory ve městech a v obcích nejsou rozdíly, nebyla potvrzena. Ze sekundární analýzy vyplynulo, že domovy pro seniory ve městech mají více zaměstnanců, kteří se věnují volnočasovým aktivitám. Proto mohou věnovat větší pozornost i imobilním klientům. Navíc do těchto domovů dochází ještě dobrovolníci, kteří se individuálně věnují jednotlivým klientům domovů.
Leisure activities in homes for the elderly in the city compared with the village
Keywords: Domov pro seniory; stárnutí; stáří; volný čas; volnočasové aktivity; Homes for the elderly; ageing process; old age; leisure time; leisure activities