Dativní konstrukce ve španělštině: analýza na základě korpusu CREA - Nejedlá, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je vymezení dativu ve španělštině se zaměřením na dativní konstrukce me es, a následné provedení frekvenční analýzy zmíněných konstrukcí na základě dat vygenerovaných korpusem CREA. Práce je rozdělena na dvě části: část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá problematikou určení sémantické a syntaktické povahy dativního členu obecně a dativního zájmena, jenž se vyskytuje v konstrukcích me es, neboť ten vykazuje jistá specifika. Těmito specifiky je především jeho syntaktická závislost na slovesu a sémantická závislost na přídavném jménu. Praktická část obsahuje analýzu, která postihuje frekvenci výskytu konstrukcí me es a přídavných jmen, se kterými se tyto konstrukce pojí. Zároveň je analýza základem pro identifikaci syntaktických struktur, ve kterých se spojení me es nacházejí.
Dative construction in Spanish: analysis based on Crea corpus
Keywords: dativní člen; dativní konstrukce; dativní funkce; frekvenční analýza; korpus CREA; specifická syntaktická struktura; voz inversa; dative element; dative constructions; dative function; frequency analysis; corpus CREA; specific syntactic structure; voz inversa