Genetické poruchy zdraví skotu - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem práce je shrnout a popsat možnosti zlepšování genetické odolnosti dojnic proti zánětu mléčné žlázy za pomoci genetické selekce. Snaha odhalit veškeré genetické parametry mastitidy je obtížné a dlouhodobé výzkumy genů souvisejících s onemocněním jsou teprve na začátku. První část je věnována popisu mastitid, které jsou jedním z hlavních zdravotních problémů v chovu dojného skotu a mají mnoho negativních dopadů. Dále jsou uvedeny vybrané geny, které se prozatím vědcům podařilo spojit s nemocí.
Genetic health disorders of cattle
Keywords: genetika; mastitidy; genetické markery; genetické predispozice; Genetics; mastitis; genetic markers; genetic predisposition