Náboženské symboly a jejich užívání v současné společnosti - Szarvasová, Michala (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce je užívání náboženských symbolů v současnosti. V první části práce je popsán symbol, náboženský symbol a deset vybraných symbolů, kterými jsou Davidova hvězda, kříž, kotva, ryba, ruka Fatimy (Hamsa), půlměsíc, jin a jang, strom, slon, lebka. Dále je v práci popsané užívání náboženských symbolů v současnosti, na což navazuje výzkum, který byl proveden formou dotazníkového šetření, jeho zpracování a vyhodnocení. Z výzkumu vyplývají závěry týkající se současného užívání náboženských symbolů, vztahů respondentů k náboženským symbolům, povědomí a mínění společnosti o náboženských symbolech.
Religious symbols and their using in current society
Keywords: Symbol; náboženský symbol; užívání náboženských symbolů v současnosti; Davidova hvězda; kříž; kotva; ryba; ruka Fatimy (Hamsa); půlměsíc; jin a jang; strom; slon; lebka.; Symbol; religious symbol; use of religious symbols in present times; the Star of David; cross; anchor; fish; Hand of Fatima (Hamsa); crescent; yin and yang; tree; elephant; skull.