Současné možnosti domácí respirační terapie - Haman, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době je možné díky moderním medicínským postupům a pokroku techniky léčit pacienty trpící chronickými nemocemi dýchacího ústrojí v domácím prostředí. Tento druh terapie pomáhá pacientům zvládat tyto nemoci v pro ně známém prostředí. To ovlivňuje pozitivně nejen jejich psychiku, ale také může pozitivně ovlivnit jejich celkový zdravotní stav. Proto je vhodné této problematice věnovat více pozornosti, dá se totiž očekávat, že se počet těchto pacientů bude zvyšovat. Cílem této práce nazvané Současné možnosti domácí respirační terapie je zjistit, zda dlouhodobá domácí oxygenoterapie má lepší vliv na reakci pacientů na fyzickou zátěž než dlouhodobá léčba kyslíkem u dlouhodobě hospitalizovaných pacienů. Teoretická část práce má za úkol přiblížit historii léčby kyslíkem, anatomii dýchacích cest a fyziologii dýchání a zároveň stavy způsobující potřebu léčby kyslíkem, současné možnosti léčby kyslíkem a rizika plynoucí z dlouhodobého užívání kyslíku. Pro praktickou část byl využit kvalitativní výzkum. Sběr dat probíhal pomocí rozhovorů a pozorování pacientů dlouhodobě léčených kyslíkem jak v domácím prostředí, tak u dlouhodobě hospitalizovaných, obě skupiny pocházely z Jihočeského kraje. Z výsledku výzkumu této práce vyplývá, že k jednoznačné odpovědi na tuto otázku by bylo nutné zvětšit výzkumný vzorek, což je velmi časově náročné a obtížné, protože vyhledání respondentů není snadné a v případě nalezení respondentů stále není možné s jistotou říci, že dojde ke spolupráci, protože zdravotní stavy respondentů jsou těžké a jen málo z nich je ochotno o svém stavu mluvit. Pro tento druh výzkumu by bylo nejvhodnější svěřit jej lékařům pneumologům, kteří tuto terapii indikují a jsou pravidelně, minimálně třikrát měsíčně, v kontaktu s těmito pacienty. Kvůli malému počtu respondentů není možné přesně zodpovědět výzkumnou otázku, zda dlouhodobá domácí respirační terapie zlepšuje na rozdíl od dlouhodobé hospitalizace reakci pacienta na fyzickou zátěž.
Current Possibilities of Home Therapy
Keywords: Dlouhodobá domácí oxygenoterapie; Hypoxémie; Hypoxie; Inhalace kyslíku; Respirační insuficience; Long-term home oxygen therapy; Hypoxemia; Hypoxia; Oxygen inhalation; Respiratory insufficiency