Organizace poskytování přednemocniční neodkladné péče v bojových podmínkách - Šprunglová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2020)
Má bakalářská práce s názvem "Organizace poskytování přednemocniční neodkladné péče v bojových podmínkách" je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám historií poskytované péče v polních podmínkách, právním prostředím pro poskytování přednemocniční neodkladné péče a vzděláním nelékařských pracovníků, včetně kurzů dostupných pro Armádu České republiky. Dále poskytováním první pomoci v bojových a extrémních podmínkách podle postupů Tactical combat casualty care, kde je kapitola rozdělena na ošetření v boji pod přímou palbou, ošetření v boji mimo přímou palbu a ošetření během transportu. Na tuto kapitolu navazuje kapitola Algoritmy první pomoci, kam spadá hlášení událostí, třídění raněných a vyšetření raněného. V poslední části své teoretické části se zabývám zdravotnickým zabezpečením, zdravotnickým vybavením a zdravotnickou dokumentací. Má výzkumná část má jeden cíl: "zpracovat ucelený přehled postupů poskytování přednemocniční neodkladné péče v taktickém prostředí používaných zdravotnickými záchranáři Armády České republiky a zhodnotit jejich možnou implementaci do podmínek civilního sektoru, tzn. jejich možné využití výjezdovými skupinami poskytovatelů zdravotnické záchranné služby." Na základě cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1: "Je možné využít postupy v poskytování přednemocniční neodkladné péče používané příslušníky Armády České republiky v civilní oblasti u poskytovatelů zdravotnické záchranné služby?" Výzkumná otázka č. 2: "Lze použít vojenské zdravotnické prostředky a pomůcky také v civilním sektoru u poskytovatelů zdravotnické záchranné služby?" Odpovědi na uvedené otázky byly zjištěny za pomoci kvalitativního výzkumu ve formě polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor byl tvořen 6 zdravotnickými záchranáři Armády České republiky a 5 zdravotnickými záchranáři civilní oblasti a 1 lékařem zdravotnické záchranné služby v civilní oblasti. Respondentům bylo položeno 10 otázek, které byly poté rozděleny do kategorií. Zkoumáním bylo zjištěno, že Armáda České republiky a civilní oblast zdravotnické záchranné služby mají mezi sebou velice spjatý stav. To se týká postupů v určitých situacích anebo v materiálním vybavení.
Organisation of Providing Pre-hospital Medical Care in Combat Conditions
Keywords: Armáda České republiky; zdravotnická záchranná služba; poskytování první pomoci v bojových a extrémních podmínkách; zdravotnický záchranář; Urgentní péče v poli; Czech Armed Forces; emergency medical services; providing first aid in combat and extreme conditions; paramedic; Urgent field care