Možnosti biologické rekultivace v lokalitě Okrouhlá Radouň - Vondráčková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Záměrem mé práce bylo naznačit možnosti biologické rekultivace v Okrouhlé Radouňi. Hlušinový odval, který je běžným pozůstatkem po těžbě uranových rud, se nachází i v této lokalitě. Po těžbě uranových rud se ve většině případů uplatňuje lesnická rekultivace. Tento typ rekultivace však není v případě odvalu v Okrouhlé Radouňi příliš vhodný. Z tohoto důvodu byl zvolen meliorační osevní postup a následně travní porost popřípadě pěstování energetických plodin. Důležitou skutečností je, že odval je rozdělen na dvě části, a to na část stabilní a část propadovou. Na každé z těchto částí bylo nutno zvolit odlišný způsob biologické rekultivace. Propadová zóna byla řešena mnohem opatrněji a důraz byl kladen především na nebezpečí, které by mohlo vzniknout v případě výskytu stromových porostů.
Possibilities of biological recultivation in Okrouhlá Radouň
Keywords: odval; meliorační osevní postup; propadové pásmo; waste bank- odval; rotation of crops- osevní postup; flopping zone- propadové pásmo