Postupy sociálního pracovníka při práci s cizinci - Korandová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na postupy sociálních pracovníků při práci s cizinci. Diplomová práce se skládá ze dvou částí, přičemž první část je praktická a zaměřuje se na popis cílové skupiny a oboru sociální práce. Druhá část diplomové práce je praktická část. V této části je nastíněna metodika práce, operacionalizace pojmů, popis sběru dat a časový harmonogram, jsou zde vyjmenována i rizika výzkumu a etické zásady práce. Diplomová práce je zaměřena na kvantitativní výzkum. Cílem této práce bylo zjistit, jaké znalosti, dovednosti a metody a techniky sociální práce využívají sociální pracovníci v rámci výkonu svého povolání a dále také to, zda jsou tyto aspekty ovlivňovány vzděláním a délkou praxe. Výzkumný soubor se skládá ze sociálních pracovníků vybraných organizací, které napomáhají cizincům při integraci, a to v rámci celé České republiky. Výzkum byl zaměřen zejména na to, pomocí jakých znalostí a dovedností, metod a technik pracují sociální pracovníci s cizinci. Jednalo se tedy o to, aby dotazovaní subjektivně zhodnotili svůj výkon povolání. Kritéria výběru jsou: délka praxe v oboru, dosažené vzdělání podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Sběr dat proběhl technikou polostrukturovaného dotazníku. Z výzkumu vyplynulo, že vzdělání sociálních pracovníků ovlivňuje úroveň znalostí a dovedností sociálních pracovníků, které využívají v rámci své profese. Dále bylo zjišťováno, zda úroveň znalostí a dovedností souvisí s délkou jejich praxe v oboru, kdy se ukázalo, že dovednosti sociálních pracovníků jsou bohatší, pokud mají delší praxi v oboru. Toto bylo rovněž potvrzeno u znalostí. Dále bylo zjištěno, že např. "vedení otevřeného a srozumitelného rozhovoru" a "respektování klienta" není ovlivněno vzděláním, ani délkou praxe. Také bylo zjištěno, že metody a techniky sociální práce ovlivňuje délka praxe pouze v případě koučování a interkulturní komunikace. Výzkum dále ukázal statistickou významnost mezi depistáží a uměním rozhodovat se. Přínosem této práce je zjištění, pomocí jakých vybraných aspektů, kterými jsou např. specifické dovednosti, znalosti, techniky a metody sociální práce postupují sociální pracovníci při práci s cizinci v České republice a jak jsou tyto ovlivňovány délkou praxe a vzděláním.
Procedures of a social worker when working with foreigners
Keywords: Sociální práce; sociální pracovník; cizinec; znalost; dovednost; metody a techniky sociální práce; Social work; social worker; stranger; knowledge; skill; methods and techniques of social work