Zhodnocení revitalizačního zásahu v urbanizované krajině ve vztahu ke krajinnému rázu. - Pícha, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení revitalizačního zásahu v urbanizované krajině ve vztahu ke krajinnému rázu. Konkrétně tedy ke zhodnocení krajinného rázu před celkovou revitalizací a následně i zhodnocení jeho změn po revitalizačním zásahu. Pro vypracování této práce byl vybrán, jakožto urbanizovaná krajina, vlašimský přírodně krajinářský park. Krajinný ráz byl hodnocen jednotlivě podle přírodních, kulturních a historických charakteristik. Dále byly shrnuty a popsány jednotlivé fáze a projekty revitalizace a následně opět podle jednotlivých charakteristik vyhodnoceny změny v krajinném rázu. Práce je založena především na pečlivém průzkumu terénu, získání potřebných materiálů a zpracování grafické podoby v programu ArcGIS. Cílem pak bylo navrhnout zásady provádění revitalizačních opatření z hlediska zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Evaluation of revitalization in urbanized landscape in relation to landscape character.
Keywords: krajinný ráz; revitalizace; park Vlašim; landscape character; revitalization; park of Vlašim