Farmingterapie a její vliv na klienta - Valentová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Autorka se zabývá farmingterapií,což je zvláštní forma zooterapie, která je realizována prostřednictvím práce s hospodářskými zvířaty. Jedná se především o práci v přímém kontaktu se zvířaty, ale také o celý proces ošetřování a chovu zvířat, a to většinou nejen jednoho druhu a jednoho plemene. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části se autorka zabývá poměrně detailním rozborem daného druhu zooterapie Jedna z kapitol je věnována také možnému využití farmingterapie v praxi. Stranou autorčina zájmu nezůstaly ani organizace, které provozují farmingterapii v zahraničí. Není opomíjena ani historie této problematiky. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo oslovení co největšího počtu organizací v ČR, které se farmingterapií zabývají, či ji poskytují a prostřednictvím e-mailového dotazování také zmapování využívání farmingterapie v České republice. Organizacím, které nějaký druh farmingterapie ve své práci využívají, byl zaslán dotazník, který zjistil rozsah, způsob a úroveň realizace farmingterapie. Získané výsledky prokázaly, že farmingterapie má na klienty pozitivní vliv a jsou s jejím provozováním spokojeni jak klienti, tak její provozovatelé. Farmingterapie je v České republice poměrně novým a neznámým oborem, a proto nebylo překvapením, že dotazník také odhalil velké mezery v informovanosti o farmingterapii, o možnostech školení a dalšího vzdělávání odborných pracovníků a o metodách a zooterapeutických postupech obecně. I z tohoto důvodu autorka směle předpokládá, že bakalářská práce poslouží jako ucelený informační materiál nejen pro praktikující zooterapeuty, ale také pro širokou veřejnost a odborníky v práci s klientem.
Farmingtherapy and Its Influence on the Client
Keywords: Zooterapie; Farmingterapie; Hospodářská zvířata; Klient; Zootherapy; Farmingtherapy; Farm animals; Client