Zobrazení ženy v obrazech Paula Gauguina - Davídková, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce "Zobrazení ženy v obrazech Paula Gauguina" sestává ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá životem Paula Gauguina se zaměřením na jeho vztahy se ženami. Představuje Gauguinův život od raného dětství, přes návštěvu Tahiti, až po jeho smrt. Dále se práce zabývá interpretací vybraných Gauguinových obrazů z tahitského období na pozadí umělcova vztahu s tahitskou dívkou Tehurou. Praktická část bakalářské práce se zabývá vytvořením dvou maleb s námětem "žena při odpočinku", jejíž inspirační zdroje vycházejí z části teoretické.
View of women in Paul Gauguin's paintings
Keywords: žena; obraz; Paul Gauguin; woman; picture; Paul Gauguin