Postoj svobodných mladých žen k instituci manželství a k rodičovství - Cipínová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika manželství a partnerství je v současné době dosti ožehavé téma v souvislosti s narůstajícím počtem nesezdaných soužití, neúplných rodin či oddalováním rodičovství. Na základě své bakalářské práce jsem proto chtěla zjistit názory a postoje současných svobodných mladých žen k problematice manželství a k rodičovství. Informace potřebné pro zpracování bakalářské práce byly získány obsahovou analýzou sekundárních dat. Pro zmapování postojů vztahujících se k cílům a testování hypotéz byl proveden kvantitativní výzkum. Sběr dat byl realizován metodou dotazování s využitím techniky dotazníku, který obsahoval 26 otázek. Celkem bylo distribuováno sto čtyřicet dotazníků (100 %). Kompletně vyplněných a pro výzkum použitelných bylo sto pět (75 %). Dotazníkové šetření probíhalo v únoru a březnu roku 2009. Dotazníky byly anonymní, předem ověřené na vzorku respondentů v rámci provedeného předvýzkumu. Technika dotazníku byla určena k získání primárních dat u cílové populace získané náhodným výběrem respondentů svobodných mladých žen v okrese České Budějovice, podmínkou však bylo, aby ženy byly svobodné a bezdětné. V souvislosti s cílem práce se dvě ze tří stanovených hypotéz nepotvrdily. Výsledky výzkumu však ukazují, že v manželství chce a zřejmě i bude žít větší část mladých žen, i když často až po fázi nesezdaného soužití. Vstup do manželství či nesezdaného soužití pak podstatně nezávisí na úrovni dosaženého vzdělání, určitou roli však může hrát délka studia. V souvislosti se založením rodiny již ale manželství není nezbytným předpokladem, ani momentem, který by v ženě vzbudil touhu po dítěti. Výzkum dále potvrdil současný trend odkládání sňatků do vyššího věku i trend zvyšujícího se věku prvorodiček. Výsledky práce mapují současnou situaci v oblasti postojů svobodných mladých žen k instituci manželství a k rodičovství. Jsou cenným zdrojem informací o plánovaném rodinném a reprodukčním chování. Mohou být také základem pro další studie a výzkumy v této oblasti. Rovněž mohou být použity jako studijní materiál v rámci výuky této problematiky.
An attitude of single young women to an institution of the marriage and the parenthood
Keywords: manželství; nesezdané soužití; postoj; rodičovství; rodina; singles; vzdělání; marriage; trial marriage; attitude; parenthood; family; education