Nové dimenze sportu 21. století a vliv na jejich zdraví - Kopačková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Nové dimenze sportu by měly přilákat do sportovních center nové klienty k pravidelnému cvičení, které by mělo vést k zlepšení jejich zdravotní, fyzické a duševní kondice. Pravidelné cvičení by mělo být dnes pro řadu z nás samozřejmostí. V dnešní době si mnoho z nás nutnost a pravidelnost cvičení již uvědomuje. Každému vyhovuje jiný druh pohybu. Někdo rád běhá, lyžuje, bruslí, plave někdo má raději fitness aktivity. Na funkční trénink by neměl zapomínat, ale nikdo z nás. Ten totiž vychází z běžného denního života. Každý by se měl zamyslet nad stavem svého těla a jeho kondicí. Zdravotní aspekt pohybu je součástí zdravého životního stylu člověka. Bohužel v dnešní době odbornost kvalifikovaných odborníků klesá, v poslední době se stává ze sportu velký zdroj příjmů a kvalita poskytovaných služeb je menší než kvantita. Podobně jsme na tom i se stravovacími návyky. Lidé dávají přednost levnějším potravinám ve větším množství před dražšími a kvalitnějšími potravinami v menším množství. Často chybí vyváženost denní stravy. Strava má být bohatá na bílkoviny, nesmí chybět sacharidy a kvalitní tuky. Nesmíme opomenout pitný režim. Ten se skládá z 2-3 litrů vody denně, neměli bychom pít alkohol, slazené limonády a ani džusy, které jsou hodně slazené cukrem. Můj projekt a více než 7 let praxe instruktorky skupinových lekcí ukazuje, že když dodržujete správnou životosprávu v kombinaci s přiměřeným a pravidelným pohybem, výsledky se brzy projeví.
The new dimension of sport in the 21st century and their impact on our health
Keywords: pohyb; svaly; svalové dysbalance; funkční trénink; BOSU; Flowin; TRX; core training; bolesti zad; výživa; zdravá životospráva; pitný režim; nadváha; obezita; movement; muscle; muscle imbalance; functional training; BOSU; Flowin; TRX; core training; back pain; nutrition; healthy diet; fluid intake; overweight; obesity