Prostorová diferenciace výskytu bezdomovectví v Evropě - Vavro, Peter (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat prostorové rozdíly výskytu bezdomovectví v Evropě na úrovni států. Na základě získaných dat z databáze The Organisation for Economic Co-operation and Development, European Federation of National Organisations Working with the Homeless a dalších zdrojů analyzuje množství bezdomovců v zemích Evropy. Teoretická část se zabývá definicí pojmu bezdomovectví a prostorové diferenciaci. Analýza se zaměřuje na korelaci s vybranými socioekonomickými ukazateli na podílu bezdomovectví. Cílem bakalářské práce je interpretovat prostorové rozmístění sledovaného jevu a určit hlavní determinanty podílející se na výskytu bezdomovectví. Syntetická část se věnuje hlavně distribuci zkoumaného jevu v regionálním pojetí za účelem generalizace výsledků a snadnějšího poznaní pravidelností bezdomovectví.
Spatial differentiation of homelessness in Europe
Keywords: Evropa; prostorová diferenciace; bezdomovectví; regionální srovnání; analýza; korelace; sociálně patologický jev; Europe; spatial differentiation; homelessness; regional comparison; analysis; correlation; socially pathological phenomenon