Výkrm jalovic pastevním způsobem - Valter, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit výkrm jalovic realizovaný ve dvou pastevních cyklech v horské oblasti jižních Čech. Sledování proběhlo v letech 2008 až 2009. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 51 jalovic, vícepodílových kříženek plemen Aberdeen Angus a Masný simentál. Jalovice byly v prvním pastevním období odchovávány na pastvě společně s matkami, v zimním období byly umístěny ve stáji a v dalším roce následovalo druhé pastevní období, po jehož ukončení byly jalovice poraženy. Byla zjišťována živá hmotnost na konci prvního pastevního období, na konci zimního období a na konci druhého pastevního období. Dále byla zaznamenána hmotnost jatečně upraveného těla a třída zmasilosti dle SEUROP. K živým hmotnostem byly dopočítány průměrné denní přírůstky za příslušná období. Soubor byl roztříděn do skupin podle měsíce narození jalovic a podle tříd zmasilosti dle SEUROP. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny základní statistické charakteristiky a průkaznost rozdílů mezi skupinami ověřena párovým t-testem na odpovídajících hladinách významnosti. Průměrná hmotnost jalovic na konci prvního pastevního období činila 266,0 kg, průměrná hmotnost při ukončení zimního období činila 349,8 kg, průměrná hmotnost na konci druhého pastevního období činila 512,3 kg. Průměrný věk jalovic na konci prvního pastevního období byl 216 dnů, poráženy byly při průměrném věku 574 dnů. Průměrný denní přírůstek za první pastevní období činil 1,14 kg, za zimní období 0,57 kg, za druhé pastevní období 0,78 kg. Celoživotní průměrný denní přírustek činil 0,85 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla činila 247,1 kg. 60,8 % jalovic dosáhlo třídy zmasilosti ''O'', 39,2 % třídy ''R'' nebo ''U''. Jalovice vykazovaly značnou variabilitu, zejména v hmotnosti na konci druhého pastevního období (sx = 43,9 kg). Jalovice zařazené do třídy zmasilosti ''R'' nebo ''U'' dosáhly oproti jalovicím zařazeným do třídy zmasilosti ''O'' vyšší hmotnosti na konci prvního i druhého pastevního období, vyšší hmotnosti jatečně opracovaného těla a dosahovaly také vyššího průměrného denního přírustku v zimním a druhém pastevním období.
Fattening heifers on pasture
Keywords: výkrm skotu; jalovice; pastva; beef fattening; heifers; pasture