Vliv provozních dotací na ekonomiku zemědělských podniků členěných podle výrobního zaměření - Ivanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce popisuje význam poskytování provozních dotací a obecně rozvoj dotační politiky zemědělství od vstupu ČR do Evropské unie. Praktická část ilustruje dopad provozních dotací na zemědělské podniky členěné podle výrobního zaměření v letech 2015-2019 pomocí finanční analýzy. Tato analýza se provádí pomocí poměrových ukazatelů rentability celkového kapitálu a nákladovosti. Podkladové údaje jsou převzaty z informačního systému FADN, který je hlavním zdrojem informací o hospodářské situaci zemědělských podniků v EU. Jednotlivá výrobní zaměření se porovnávají se třemi sousedními zeměmi: Německo, Rakousko a Polsko. Výsledkem této práce je zhodnocení hospodaření zemědělských podniků s poskytnutými dotacemi a hospodaření v případě odebrání těchto dotací.
Influence of operating subsidies on farm economy grouped by type of farming
Keywords: dotace; zemědělské podniky; výrobní zaměření; poměrové ukazatele; Společná zemědělská politika; subsidy; agriculture farms; type of farming production; ratio indicators; Common Agri-cultural Policy