Život v etnicky smíšené rodině - Farkašová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na život v etnicky smíšené rodině. První kapitola teoretické části definuje základní pojmy jako jsou lidská rasa, etnikum, etnicita, národ a národnost. Druhá kapitola se zaobírá vztahy mezi etniky. Třetí kapitola je věnovaná romskému etniku, kde je popsán původ Romů až po jejich působení v České republice. Tato kapitola se také kromě historie zaměřuje na demografii Romů, rozdělení Romů, jejich sociální typologii a životní styl. Empirická část byla zpracována pomocí kvalitativního přístupu. Jako metoda sběru dat byl použit rozhovor. Výsledky výzkumu nám sdělují, že v soužití dvou partnerů různého etnika se objevují jisté odlišnosti, zejména v povahách, tito partneři se také potýkají s obtížnějším přijetím od rodinných příslušníků. Takový vztah vyžaduje mnoho trpělivosti, kompromisů a odhodlání.
Life in the ethnically mixed family
Keywords: etnikum; Romové; smíšené manželství; rodina; výchova; předsudky; životní styl; asimilace; ethnicity; Roma; mixed marriage; family; education; prejudices; lifestyle; assimilation