Otázka sociální spravedlnosti v současném systému státní politiky sociálního zabezpečení - Suchánková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá analýzou obsahu pojmu sociální spravedlnost se zapojením do širších souvislostí s uplatňováním principů sociální politiky státu aplikovaných v oblasti sociálního zabezpečení občanů. Úvodní část práce je věnována významným teoriím spravedlnosti minulého století a jejich analýze z pohledu hodnotících kritérií dvou nejvýraznějších myšlenkových směrů liberalismu a komunitarismu. V práci je popsána názorová rozdílnost na utváření spravedlivé společnosti s důrazem na obtížnost volby spojené s preferencí základních myšlenek liberalismu a komunitarismu. Závěr práce obsahuje argumentační postoje, které se vážou na odlišné pojetí pojmu sociální spravedlnost v kontextu míry uplatňování principů solidarity, subsidiarity a tržního mechanismu v oblasti sociální politiky státu. Žádoucím se v dnešní společnosti stává nutnost legislativních změn, ale především změna v chování a přístupu občanů ke svému vlastnímu životu.
The issue of social justice in the contemporary system of public politicy of social security
Keywords: sociální spravedlnost; svoboda; rovnost; odpovědnost; lidská důstojnost; politické ideologie; filosofie; sociální politika; sociální zabezpečení; distribuce; sociální rizika; společnost; solidarita; subsidiarita; rodina; social justice; freedom; equality; responsibility; human dignity; political ideology; philosophy; social policy; social security; distribution; social risk; society; solidarity; subsidiarity; family