Institut "náhradní matky" - Dulawová, Ingrid (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá aktuální otázkou institutu ''náhradní matky'' po stránce etické i právní. Teoretická část charakterizuje pojem surogačního mateřství, pojednává o právních vztazích mezi náhradní matkou a objednatelským párem, o povaze smlouvy, odměně i osvojení dítěte. Dále tato práce popisuje právní úpravu v České republice i v zahraničí, např. ve Velké Británii, v USA nebo v Indii. Zaobírá se různými aspekty z pohledu křesťanského, etického a lékařského. Praktická část obsahuje rozbor i výsledky polostandardizovaného rozhovoru provedený s 15 respondentkami. Otázky v rozhovoru byly zpočátku zaměřeny na obecná témata, později pak na otázky týkající se podmínek a rozhodnutí stát se náhradní matkou, odměny, která by měla náležet náhradní matce a umožnění stát se adeptem ze strany objednatele. Z odpovědí jsem získala výsledky šetření, které poté potvrdily či vyvrátily mé hypotézy.
Institute of Surrogate Mother
Keywords: institut {\clqq}náhradní matky``; surogační / náhradní mateřství; náhradní matka; objednatelský pár; zákony v zahraničí; zákony v ČR; etické aspekty; the Institute of the Surrogate Mother; Surrogate / Substitute Motherhood; Surrogate Mother; the Client{\crq}s pair; Laws in Foreign Countries; Laws in the CR; the Ethical Aspects.