Znalosti nových zásad první pomoci u zdravotně sociálních pracovníků. - Kokešová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V první části je popsáno poskytování laické první pomoci u případů, které se vyskytují nejčastěji. Dále je v této části charakterizován zdravotně sociální pracovník. Druhá část mé bakalářské práce se zabývá výzkumem, který byl prováděn na několika náhodně vybraných pracovištích, kde pracují zdravotně sociální pracovníci nebo sociální pracovníci. Výzkum byl prováděn v Libereckém a Jihočeském kraji. Prvním cílem bylo zjistit úroveň znalosti první pomoci u zdravotně sociálních pracovníků a druhým cílem bylo zmapovat četnost a charakteristiku poskytované první pomoci. Sběr dat jsem prováděla kvantitativní formou, metodou dotazování, technikou dotazníků. Výsledkem výzkumu je, že zdravotně sociální a sociální pracovníci znají první pomoc, nedostatečně orientovaní jsou pouze u otázek týkajících se mdloby a krvácení z nosu. Většina pracovníků v dotazníku zaškrtla, že by měla zájem o kurz první pomoci.
KNOWLEDGE OF THE FIRST AID NEW PRINCIPALS AT HEALTH-SOCIAL WORKERS
Keywords: Bezvědomí; Kardiopulmonální resuscitace; Krvácení; Popáleniny; První pomoc; Zdravotně sociální pracovník; Unconsciousness; Cardiopulmonary resuscitation; Hemorrhaging; Burn; First aid; Health-social worker