Česká republika a volby do Evropského parlamentu roku 2004 - Čechová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá analýzou prvních přímých voleb do Evropského parlamentu na území České republiky roku 2004. Úvodní část zahrnuje historii vývoje Evropského parlamentu a stručný popis jeho současné podoby. Následuje přiblížení okolností, které vedly ke vzniku přímých voleb, a problémů, jež tyto volby často doprovází. Druhá část práce se věnuje samotné analýze prvních evropských voleb v České republice. Na základě různých teorií je zde vysvětleno, proč se volební výsledky ve volbách do Evropského parlamentu roku 2004 lišily od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky roku 2002 a proč byla tak nízká volební účast. Práce rovněž nabízí srovnání volebních programů, s nimiž vítězné politické subjekty v evropských volbách na území České republiky kandidovaly.
The Czech Republic and Elections to the European Parliament in 2004