Dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí v mateřské škole - Hořejší, Jindra (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem pracovat v mateřské škole s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí, tak aby bylo dosaženo jejich co největšího všestranného rozvoje. Teoretická část je věnována socializaci a jejímu vlivu na osobnost dítěte. Dalším tématem teoretické části je rodina a její vliv na dítě. Poslední část teoretické práce je věnována sociálně znevýhodněnému prostředí, klasifikaci, popisu a v neposlední řadě samotné práci učitelů pracujících se sociálně znevýhodněnými dětmi v mateřské škole. K dosažení výzkumného cíle je využito kvalitativního výzkumu. Jednalo se konkrétně o dlouhodobé zúčastněné pozorování pěti dětí přicházejících ze sociálně oslabeného prostředí do mateřské školy, kde pracuji. Na základě pozorování byly vytvořeny případové studie, které byly vodítkem odpovědí výzkumných otázek. Sledování těchto pěti dětí potvrdilo specifické projevy dětí ze sociálně oslabeného prostředí, jež byly popsány v literatuře. Jednalo se o nedostatečné řečové a komunikační dovednosti, specifické projevy spojené s hodnotovou orientací dětí, zájem o sport a pohybové hry na úkor klidových aktivit. Na základě popsaných oblastí bylo možné stanovit efektivní metody vzdělávání sociálně oslabených dětí.
Child from socially disadvantaged environment at kindergarten school
Keywords: Dítě; komunikace; mateřská škola; rodina; sociálně znevýhodněné prostředí; učitel; Child; communication; kindergarten; family; socially disadvantaged backgrounds; teacher