Vliv intenzity dráždění (thigmonastie) na růst semenáčů Mimosa pudica - Kelíšek, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo zjistit, zda a do jaké míry se projeví různá frekvence dráždění na růstu, morfologii nebo mortalitě semenáčů Mimosa pudica. Při přípravě experimentu bylo vyseto 200 semen M. pudica, ze kterých zejména pro malou klíčivost bylo možno pro experiment použít pouze 48 rostlinek. Ty byly rozděleny do tří velikostně rovnocenných skupin a umístěny vedle sebe do teplého skleníku, kde měly zajištěny stejné tepelné i světelné podmínky. Při dostatečné velikosti (cca 4 listy na rostlině) byl zahájen experiment. Kontrolní skupina drážděna nebyla, druhá skupina byla drážděna 5x a třetí 15x denně. Třikrát během experimentu (1. 9., 11. 9. a 21. 9. 2014) bylo provedeno měření délky lodyhy a zaznamenán počet listů. Při posledním měření byla nadzemní část všech rostlin odstřižena a vážením zjištěna jejich hmotnost. Také byl zaznamenán počet internodií u všech rostlin. V průběhu experimentu byl sledován i počet květů. Všechny naměřené hodnoty byly zaneseny do tabulek a potom statisticky vyhodnoceny. Při experimentu bylo zjištěno, že různá frekvence dráždění má vliv na délku lodyhy a finální hmotnost rostlin. Vliv na počet květů, listů a internodií prokázán nebyl. Nedošlo ani k úhynu v žádné ze tří skupin.
Effect of stimulation intensitz thigmonastie on the growth of seedlings Mimosa pudica
Keywords: Frekvence dráždění; pulvinus; thigmonastie; Mimosa pudica; Frequency irritation; pulvinus; thigmonastie; Mimosa pudica