Využití fytoterapie v chovu koní - Havlíková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat rešerši o fytoterapii a jednotlivých byli-nách využívaných v chovu koní, vnitřních parazitech a jejich vývojových fázích. Chovatelé věnují více pozornosti koním z hlediska péče a z toho důvodu využívají nejrůznější nekonvenční léčiva, například ve formě bylin. Praktická část se věnovala sledování účinnosti bylinné směsi na podporu orga-nismu proti vnitřním parazitům od firmy WILD HERBS s.r.o. a doporučení při pou-žívání bylin v chovu koní. Sledování probíhalo na farmě v Mažicích, kde stádo koní dostávalo směs podávanou v několika etapách v krmném automatu. Po dokrmení směsi následovalo koprologické vyšetření. Ve sledovaném chovu byli ze skybal zjištěni velcí a malí strongylidi, roup koňský, tasemnice koňská a škrkavka koňská. Důležitým faktorem při zkrmování směsi bylo průkazné snížení hodnot EPG v porovnání s předchozími lety což bylo také cílem. Hodnota EPG v roce 2022 byla průměrně za celý rok 273 což je velké snížení oproti předchozímu roku 2021 kdy průměrná hodnota EPG činila 634. Rozdíly hodnot EPG mezi ročními obdobími nebyly průkazné, největší vliv má vždy aktuální počasí či příchod nového koně do stáda a odolnost jedinců na infekci. Na většinu koní směs působila velmi příznivě, ale v některých etapách roku mělo několik jedinců vyšší hodnoty EPG, což mohlo mít několik příčin. Kroky potřebné k podpoření chovu částečně prostému parazitóz jsou: sběr sky-bal, vláčení pastvin a hlídání míry parazitární infekce, podávaní vhodných bylin-ných směsí a při velké infekci použít anthelmintika.
Use of phytotherapy in horse breeding
Keywords: kůň; fytoterapie; byliny; parazit; skybala; horse; phytotherapy; herbs; parasite; faeces