Konkurence have you got, do you have a have you v současné angličtině - Josková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se věnuje variantním možnostem vyjadřování otázek u slovesa have v současné angličtině. Důvodem je, že v poslední době se v autentických anglických textech znovu začíná ve významnější míře objevovat otázka v podobě have you, která byla zejména v učebnicích angličtiny považována za okrajovou a mizející. Cílem práce bylo na základě zkoumaného materiálu zjistit, které faktory volbu konkrétní varianty ovlivňují. Teoretická část vychází z odborné literatury, primárním zdrojem zkoumaného materiálu v části praktické je British National Corpus. Hlavní důraz byl kladen zejména na podstatná jména, která se po dané variantě objevovala a měla tak na volbu konkrétní formy otázky významný vliv. Zkoumány byly jak větné struktury psané, tak rovněž i mluvený text.
The choice of "have you got", "do you have" and "have you" in present-day English
Keywords: současná anglická otázka; plnovýznamové sloveso have; do you have; have you got; have you; statické have; dynamické have; britská angličtina; americká angličtina; jmenné fráze; today's English question; lexical verb have; do you have; have you got; have you; static have; dynamic have; British English; American English; noun phrases