Volnočasové aktivity obviněných a odsouzených ve Věznici Plzeň - Foldová, Linda (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá volnočasovými aktivitami v rámci programu zacházení ve Věznici Plzeň. Teoretická část popisuje a představuje volnočasové aktivity v rámci programu zacházení v českém vězeňství, a poté ve Věznici Plzeň. Dále popisuje odborníky pracující s obviněnými ve výkonu vazby a odsouzenými ve trestu odnětí svobody. Na základě poznatků z teoretické části byly v druhé části provedeny s vězněnými osobami pohovory na téma volnočasové aktivity v rámci programu zacházení. Byl zkoumán jejich přínos pro obviněné či odsouzené a důvod vykonávání. Celkem bylo provedeno deset pohovorů ve výkonu vazby a trestu odnětí svobody ve Věznici Plzeň. Z výzkumu vykrystalizovaly tři nejčastější důvody účasti na volnočasových aktivitách. Těmito důvody jsou: rychleji utíká čas, udržování fyzické a psychické kondice, změna. Tímto konstatováním je zřejmé, že volnočasové aktivity se začínají ubírat jiným směrem, než v jakém by se v rámci celého programu zacházení ubírat měly. Náprava není nemožná, avšak kromě ekonomických důvodů, hraje hlavní roli chuť a přesvědčení vězeňských pracovníků o možnosti nápravy.
Free time activities of accused persons and prisoners in the Prison Pilsen
Keywords: vězeňství; volnočasové aktivity; program zacházení; výkon trestu odnětí svobody; výkon vazby; Věznice Plzeň; prison; free time activities; treatment programme; imprisonment; custody; Prison Pilson