Mariánské sermony Antonína z Padovy - Šislerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce s názvem Mariánské sermony Antonína z Padovy se zaměřuje především na překlad čtyř promluv k mariánským svátkům, které patří do cyklu Sermones dominicales, jejichž autorem je františkánský teolog a kazatel Antonín z Padovy (1195-1231), a které dosud nebyly přeloženy do češtiny. Zabývá se i osobností autora a jeho vztahem k františkánství. Rozebírá jeho dílo z hlediska stylistického a jazykového. Nechybí ani analýza přeložených sermonů z teologického hlediska a interpretace Antonínova pojetí Panny Marie.
Marian sermons of Anthony of Padua
Keywords: Antonín z Padovy; latinská středověká literatura; mariologie; františkánství; Anthony of Padua; Latin medieval literature; mariology; Franciscanism