Fenomén instruktorství: dělník nebo osobnost? - Kolářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na fenomén instruktorství z různých úhlů pohledu. Cílem práce je zmapovat požadavky organizace na éléva (lektora) a šéflektora s jejich vnímáním sebe sama v této roli a tím vnímání svých možností postoupit na vyšší pozici. Dále se zaměřuje na podmínky, podle kterých si svůj tým vybírá šéflektor. Jedná se v podstatě o trojúhelník mezi organizací, šéflektorem a élevem (lektorem) jehož jednou dimenzí je i sebepojetí lektora. Další zkoumanou oblastí je vnímání pojmů instruktor dělník a instruktor - osobnost. V první části je téma instruktorství uvedeno do teoretického kontextu. Druhá část je věnována kvalitativnímu výzkumu. Autorka využívá pro výzkum polostrukturovaný rozhovor s instruktory třech organizací se zastoupením všech třech pozic eléva, lektora a šéf-lektora. Výsledky výzkumu zobrazují zmapování výše uvedených oblastí.
The phenomenon of instructors - just a worker or a personality?
Keywords: fenomén instruktorství; elév; lektor; šéf-lektor; tým; vedení týmu; rozvoj; kompetence; motivace; vůdcovství; phenomenon of instructors; elev traitor; mentor; leading mentor; team; teamleading; development; competence; motivation; leadership