Historie skautingu na Ledečsku v 1. polovině 20. století - Dorážková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá skautingem v okolí města Ledče nad Sázavou v první polovině dvacátého století. Konkrétně se zaměřuje na táborovou činnost 2.pražského oddílu, který v této oblasti působil pod vedením významného českého spisovatele a vychovatele Jaroslava Foglara, který svou osobností výrazně ovlivnil oddílový charakter. První část se věnuje založení a rozvoji skautingu ve světě a následně i v českých zemích v první polovině dvacátého století. Druhá kapitola se zaměřuje na rozvoj města Ledče nad Sázavou, jeho kulturní činnost a v neposlední řadě také na později založené ledečské skautské hnutí. Následující dvě kapitoly, tvořící jádro celé práce, pojednávají již o činnosti jednotlivých táborů konaných v letech 1925-1945 a o jejich každodennosti. Poslední část práce se věnuje tomu, jak je působení 2. pražského oddílu na Ledečsku připomínáno dnes.
The history of scouting in Ledečsko in the first half of the twentieth century
Keywords: historie; skauting; Ledeč nad Sázavou; 2. pražský oddíl; Jaroslav Foglar; history; scouting; Ledeč nad Sázavou; the 2nd Prague troop; Jaroslav Foglar