Drátování jako volnočasová aktivita - Kopečná, Marcela (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce odpovídá na otázku, zda drátování splňuje podmínky volnočasové aktivity. V teoretické části je definován volný čas, jeho funkce, podrobněji rozebrána psychohygiena, kreativita a proč trávit volný čas drátováním. Dále je zde popsána historie, nářadí, pomůcky, materiál, drátenické prvky a základní práce s drátem. Praktická část slouží částečně jako metodická příručka, v níž jsou podrobně popsány tři vyučovací jednotky pro různé věkové kategorie. V programu pro mateřskou školu jsou navíc popsány oblasti a konkrétní očekávané výstupy dle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. V přílohách jsou uvedeny základní drátenické prvky, motivační vyprávění a podrobná fotodokumentace drátování tří výrobků.
Tinkering as a leisure activity
Keywords: volný čas; funkce volného času; tradiční řemeslo; drátování; leisure; leisure function; traditional craft; tinkering