Obraz ruské literatury v redakčních konceptech Slovanského přehledu ve 20. století - Griviuk, Daria (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem dané bakalářské práce je sledování obrazu ruské literatury na stránkách časopisu Slovanský přehled v letech 1899-1980. Hlavním cílem práce je zmapování prezentace ruské literatury na příkladu třech nejvýznamnějších spisovatel?: Lva Nikolajeviče Tolstého, Fjodora Michajloviče Dostojevského a Alexandra Sergejeviče Puškina v širším kulturně historickém kontextu. Dále jsou sledovány autorské přístupy i objektivní d?vody k jejich prezentaci, zda šlo kupř. o oslavy ţivotních jubilei, překlady či společenskou poptávku. V neposledně řadě se práce pokouší nalézt případné rozdíly v interpretaci jednotlivých spisovatel? a jejich díla v ruském a českém prostředí. Tato komparace nabízí rovněţ obraz proměn české kulturně politické situace v jednotlivých historických fázích (před rokem 1914, meziválečné období 1918-1938, padesátá léta, šedesátá léta a sedmdesátá léta tzv. normalizace) a s nimi související společenské úlohy časopisu.
The image of russian literature on the papers of "Slovanský přehled" magazine in the 20th century
Keywords: ruská literatura; Rusko; Slovanský přehled; L. N. Tolstoj; A.S. Puškin; F.M. Dostojevskij.; russian literature; Russia; Slovanský přehled; L. N. Tolstoy; A.S. Pushkin; F.M. Dostojevsky.