Co je to zlo? Filosofické odpovědi - Zeman, Vít (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá fundamentální filosofickou otázkou: "Co je to zlo?" Je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první se pokouším ověřit a definovat pojem "zlo". Dále pak ve druhé kapitole zkoumám dva vybrané koncepty dualismus a privační teorii. Zatímco dualistická teorie (která říká, že existují dvě rovnocenné síly) se zdá být nekonzistentní, privační teorie může jistým způsobem poskytnout vysvětlení (nebo alespoň částečné vysvětlení) fenoménu zla. S těmito úvahami můžeme přistoupit ke třetí části, kde je "argument ze zla" (obvykle užívaný jako důkaz proti Boží existenci) zkoumán a následně zpochybněn.
What is evil? Philosophical answers
Keywords: zlo; metafyzické zlo; morální zlo; dualismus; privace; privační teorie; Augustin; argument ze zla; teodicea; evil; metaphysical evil; moral evil; dualism; privation; privation theory; Augustine; argument from evil; theodicea