Vnitřní dynamika křesťanského života. Aspekty fundamentální teologie v díle kardinála Avery Dullese S.J. - Štěch, František (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato disertační práce mapuje hlavní aspekty fundamentální teologie v díle významného amerického teologa, kardinála Avery Dullese S.J. Jsou to: zjevení, víra a církev. Představení uvedených témat předchází kapitola o kardinálově životě i díle a kapitola o metodě v teologii zaměřující se ve svém závěru na určení Dullesovy vlastní vědecké metody. Jedná se o metodu symbolického realizmu, která pracuje s tématy fundamentální teologie pomocí modelových typologií (modely zjevení, modely víry, modely církve). U jednotlivých typologií je vždy dané téma představeno v souvislosti s fundamentální teologií, následuje detailní rozbor dané typologie a závěr, který prezentuje Dullesovo originální řešení dané problematiky. Všechna zmíněná témata pak vykazují vzájemné souvislosti, které v závěru ústí do konceptu "vnitřní dynamiky křesťanského života", která má své přesahy i v rámci celých dějin spásy.
The Inner Dynamics of Christian Life. Aspects of fundamental Theology in writings of the Cardinal Avery Dulles S.J.
Keywords: kardinál Avery Dulles S.J.; teologie; fundamentální teologie; zjevení; víra; církev; Cardinal Avery Dulles S.J.; theology; fundamental theology; revelation; faith; church