Využití IHC markeru p16 u HPV lézí děložního čípku - Ilovičná, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
HPV je jednou z nejběžnějších pohlavně přenosných chorob. Většinou se šíří pohlavní cestou, méně častěji orálně, kontaminovanými prsty nebo ložním prádlem. Dále se může přenášet z matky na plod při porodu nebo transplacentárně. Převážně se vyskytuje u mladých žen ve věkovém rozmezí 20 až 25 let a během života se s ním setká asi 80 % sexuálně aktivních jedinců. Lidský papilomavirus je infekční agens, u kterého se prokázala souvislost se specifickým typem lidského nádorového onemocnění a vyskytuje se u 99,7 % všech nádorů děložního čípku. Doposud byla prokázána existence více než sta kmenů papilomavirů, ty můžeme rozdělit na skupinu s nízkým rizikem (lowrisk) a na skupinu s rizikem vysokým (highrisk). Jednou z nejlepších možných prevencí, jak snížit riziko onemocnění, je udržovat sexuální vztah pouze s jedním partnerem. Ovšem i partner může být nosičem infekce, aniž by se u něj vyvinuly příznaky. Preventivní opatření také představují pravidelná gynekologická vyšetření. Výskyt rakoviny děložního čípku výrazně poklesl v mnoha rozvinutých zemích především v důsledku cytologických screeningových programů. Onemocnění je tak možno zachytit již v raných stádiích, kdy jsou možnosti úspěšné léčby znatelně vyšší. V léčbě karcinomu cervixu se používají tři standardní postupy chirurgie, radioterapie a chemoterapie. V praktické části porovnávám pozitivitu markeru p16 u jednotlivých histologických skupin pomocí světelného mikroskopu NIKON Eclipse E400. Užívání imunologicky barvené tkáně na p16 zlepšuje celkovou diagnostickou přesnost. Za rok 2016 a 2017 bylo na Oddělení patologie v Nemocnici Písek a.s. takto vyšetřeno 173 vzorků. Ty jsme rozdělili podle stupně závažnosti na 34 low-grade lézí a 139 vysoko rizikových lézí.18 lowrisk lézí a 130 high-grade lézí vykazovalo pozitivitu p16. Vyšetření zbylých sklíček vyšlo negativně.
The use of IHC marker p16 in HPV lesions of the cervix
Keywords: Děložní čípek; HPV; lidský papilomavirus; Cervix; HPV; human papillomavirus