Aktivní prožívání těhotenství - Brůžková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se věnuje problematice aktivity žen v těhotenství. Toto téma je v současnosti velmi moderní a aktuální. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou, respektive část výzkumnou. V teoretické části jsme definovali fyziologickou graviditu a aktivitu žen v těhotenství, do které jsou zařazeny kurzy, zaměstnání a zdravý životní styl. V další kapitole jsme se zaměřili na pohybové aktivity v těhotenství a jejich účinky na průběh těhotenství. Světová zdravotnická organizace uvádí, že je doporučováno cvičit ženám s fyziologickým těhotenstvím třikrát týdně. Doporučené aktivity pro těhotné jsou plavání, speciální tělocvik pro těhotné, těhotenská jóga, chůze či pilates pro těhotné. Cíle bakalářské práce byly dva. Prvním cílem jsme chtěli zjistit, jaké aktivity provádějí ženy v těhotenství. Druhý cíl byl zaměřen na zjištění, zda jsou těhotné ženy informované o možných aktivitách v těhotenství. K těmto cílům byly zvoleny dvě výzkumné otázky: 1. Jaké aktivity provádějí těhotné ženy? 2. Jaké znalosti mají ženy o možnostech aktivity v těhotenství? Výzkumné šetření bylo prováděno během měsíců února a března v roce 2016 kvalitativní metodou za pomoci individualizovaných polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly provedeny s deseti ženami maximálně 5 měsíců po porodu, ve věku 21 37 let. Výzkum probíhal v ordinacích praktických gynekologů na základě jejich souhlasu s výzkumem. Respondentky byly předem osloveny, požádány o souhlas ke spolupráci a na základě toho podepsaly "Žádost o spolupráci", která jim zaručuje anonymitu a zacházení se získanými informacemi dle etických norem. Během rozhovorů byla od respondentek získávána data popisující jejich graviditu, průběh gravidity a rozmanitost aktivit v těhotenství. Dále byly zkoumány znalosti žen, zda jsou edukovány ze strany zdravotnického personálu ohledně aktivit v těhotenství a kde mohou informace získat. Výzkumné šetření posuzuje připravenost žen k porodu a zvládnutí celého období těhotenství. Materiál získaný od respondentek zobrazuje jejich názory a postoje k aktivnímu prožívání těhotenství. Rozhovory byly nahrávány na audio zařízení, ze kterého byly přepsány do písemné podoby. Na základě získaných výsledků výzkumného šetření byly následně pomoci barvení textu stanoveny hlavní významové kategorie a jejich podkategorie. Cílem těchto kategorií a podkategorií bylo analyzování odpovědí respondentek. U výzkumného souboru, konkrétně u žen ve věku 21 37 let, byly zvoleny dvě hlavní kategorie, které byly dále rozvinuty čtyřmi podkategoriemi. První kategorie s názvem Aktivita v těhotenství byla rozvinuta třemi podkategoriemi, které se nazývaly Aktivita v I. trimestru, Aktivita ve II. trimestru a Aktivita ve III. trimestru. Druhá hlavní kategorie Informovanost žen obsahuje jednu podkategorii Zdroje informací, kde jsme zjišťovali zdroje informací respondentek. Výsledky výzkumného šetření poukázaly na problematiku aktivity žen v těhotenství. Nejčastěji zmiňovanou aktivitou žen byla chůze. U respondentek se neobjevil negativní vliv absence pohybu na zvládnutí celého těhotenství a porodu. Naopak se objevil negativní vliv nadměrného pohybu u jedné ženy. Bakalářská práce poukázala na vyrovnaný zájem a nezájem žen o aktivity v těhotenství. Tato práce by mohla sloužit jako informační zdroj a materiál, a to nejen pro ženy, které chtějí být ve svém těhotenství aktivní, ale i pro ženy, které aktivitu a pohyb nepovažují za důležitý. Protože pohyb je významným pozitivem v každém věku našeho života. Nicméně každá žena je osobnost se svými zájmy a potřebami, proto je třeba ji vnímat holisticky, jako bio psycho - spirituální jednotku.
Active Pregnancy
Keywords: těhotenství; pohybová aktivita; porodní asistentka; žena; pregnancy; physical activity; midwife; woman