Inventarizace veřejné zeleně ve vybraném území a návrh dosadby - Soukupová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá inventarizací zeleně a návrhem dosadby v lázeňském parku Aurora v Třeboni. Cílem je zhodnotit stávající zeleň a navrhnout dosadbu a úpravy areálu. První část této práce je zaměřena na historický vývoj, funkce a význam zeleně ve městech. V práci jsou popsány formy veřejné zeleně, její výsadba a následná péče, jako kroky ke zlepšení městského mikroklima. V praktické části je zpracován dendrologický průzkum a inventarizace lučních společenstev. Lokalita je rozdělena pro lepší přehlednost na 9 samostatných bloků a zeleň v těchto blocích je podrobně zmapována. V závěru jsou popsány konkrétní návrhy, které vedou ke zlepšení místního mikroklima, zvýšení biodiverzity a estetické hodnoty při zachování celkového rázu parku.
Inventory of public greenery in a selected area and planting of greenery
Keywords: městská zeleň; park; inventarizace; mikroklima; výsadba; údržba; urban greenery; park; inventory; microclimate; planting; maintenance