Sociální motivy v listu Jakubově - Pokorný, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá sociálními motivy v listě Jakubově. V úvodu se věnuje termínu "sociální motiv", pojmu bohatí a chudí v biblické tradici. Dále jsou zkoumány konkrétní verše v listě Jakubově (1,9-11; 1,27; 2,2-7; 2,15-16; 4,11; 4,13-17; 5,1-6; 5,14-15), které popisují, či korigují konkrétní sociální situace. Pomocí vybraných komentářů jsou tato místa analyzována se zřetelem na sociální výpovědi, které jsou v korelaci s teologickými výpověďmi autora listu. V závěru jsou naznačeny možné teologické impulzy pro sociální práci a tyto podněty jsou vztaženy k "jakubovským podnětům", které se vyznačují důrazným sociálním étosem.
Social Motives in the Letter of James
Keywords: Písmo svaté; Bible; Nový zákon; List Jakubův; exegeze; sociální motivy; bohatství a chudoba v Bibli; teologie a sociální práce.; Holy Scripture; Bible; New Testament; Letter of James; Exegesis; Social Motives; Wealth and Poverty in the Bible; Theology and Social Work.