Úvod do konceptu Smyslové aktivizace z pohledu vybraných psychologických aspektů - Bílková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá konceptem Smyslové aktivizace, tedy novým přístupem v české praxi zaměřeným na seniory a osoby se syndromem demence, ve vztahu ke sledovaným psychologickým aspektům. Práce je členěna na čtyři hlavní části. V první části je definována cílová skupina senioři a osoby se syndromem demence, akcent je kladen na celistvý přístup k člověku. V druhé části jde o představení vybraných psychologických aspektů, konkrétně komunikace, emocí, paměti a senzorických procesů, a jejich provázání s praxí smyslové aktivizace. Obsahem následující kapitoly je samotný koncept Smyslové aktivizace a přehled jejích metod, jež jsou využitelné pro práci s cílovou skupinou. Poslední kapitolu tvoří představení výsledků z mnou provedené sondy. Tyto výsledky vychází z rozboru osmi kazuistik náhodně vybraných aktivizovaných osob.
Introduction to the Concept of Sensory Activation Considering Selected Psychological Aspects
Keywords: senioři; osoby se syndromem demence; psychologické procesy - komunikace; paměť; emoce; senzorické procesy; koncept Smyslové aktivizace; the elderly; people with dementia syndrome; psychological processes - communication; memory; emotions; sensory processes; the concept of Sensory Activation.