Resocializace po míšní lézi v hrudní a bederní páteři - Moravcová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2015)
Míšní léze znamená kompletní nebo částečné poškození míchy nejčastěji následkem úrazu. U 15-20% pacientů s poraněním páteře je současně poraněná mícha.Poranění páteře a poškození míchy vnáší do života člověka negativní změnu, která ovlivní nejen samotného pacienta, ale zároveň jeho rodinu. Cílem práce bylo zmapovat novou životní situaci osob po poranění míchy v hrudní a bederní páteři provázené parapostižením, které prošly celistvou rehabilitací. Hlavním záměrem bylo popsat pracovní situaci, možnosti bydlení a dopravu. Pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie. Sběr dat byl prováděn pomocí polořízených rozhovorů a případových studií.Výzkumný vzorek tvořilo 6 osob. Výzkumné otázky byly zaměřeny na obecné, ale velmi důležité informace, které ovlivňují proces resocializace.Výsledky této práce umožnily nahlédnout do nového života jedinců po míšní lézi.
Rehabilitation after spinal cord lesion in the thoracic and lumbar spine
Keywords: adaptace; hrudní a bederní páteř; míšní poranění; resocializace; adaptation; resocialisation; spinal cord lesion; thoracic a lumbar spine