Ověření účinku vybraných herbicidů na výskyt plevelů při pěstování jarního ječmene - Kameš, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zaměřuje na ověření účinku vybraných herbicidů na plevele vyskytující se v porostu jarního ječmene, který je jednou z hlavních plodin, které se pěstují na území ČR. Herbicidy jsou v poslední době nedílnou součástí systému regulace plevelů, které výrazně ovlivňují výnos jarního ječmene. Pro ověření účinnosti herbicidů byl založen maloparcelkový pokus, kde byla hodnocena účinnost postemergentních herbicidů na plevele, které se vyskytovali ve všech parcelách a v průběhu celého sledování. Účinnost byla sledována ve 4 měřeních a byla zaznamenána procenticky Subjektivní odhadovou metodou. Vybrané postemergentní herbicidy ve výsledku účinkovali na jednotlivé plevele velmi dobře. Za nejlépe účinkující herbicid by se však dal označit Sekator OD, který na všechny plevele účinkoval tak, jak uvádí Katalog přípravků na ochranu rostlin 2012. Z výsledků účinností a celkového pozorování pokusné plochy lze říci, že i přes dobrá preventivní opatření se ochrana jarního ječmene neobejde bez kvalitně provedeného ošetření prověřenými herbicidy.
Verification of the effect of chosen herbicides on Weeds occuring in the cultivation of spring barley
Keywords: Účinnost herbicidů; regulace plevelů; jarní ječmen; Herbicide Efficiency; Weed Regulation; Spring Barley