Identita salesiána - kněze a její prožívání ve specifických činnostech v české salesiánské provincii - Všetula, Libor (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá specifickými prvky, které tvoří identitu salesiána - kněze. Nejdříve je vymezen pojem identita z pohledu psychologie náboženství a etiky a poté je uveden do kontextu celé práce. Dále je pojednáno o prvcích, které jsou podstatné pro vymezení identity salesiána - kněze. Práce se zabývá identitou salesiána obecně, poté ukazuje, že tuto identita může salesián prožívat jako kněz či koadjutor (laik). V dalších kapitolách práce pojednává o služebném kněžství a o tom, jaké charakteristiky má kněz - řeholník. Z těchto poznatků potom vychází prvky, které jsou důležité pro salesiána - kněze a pro jeho službu. Na závěr jsou uvedeny výsledky výzkumu, který zjišťoval, jak se tyto důležité prvky objevují u salesiánů - kněží v praxi.
The Identity of the Salesian Priest, Living out of that Identity through the Specific Activities of the Salesian Province in the Czech Republic
Keywords: salesián {--} kněz; salesiánská identita; identita; kněžství; řeholní kněz; prožívání identity; the Salesian priest; the identity of a Salesian; the identity; the priesthood; religious priest; living out of that identity