Problematika nutrice kriticky nemocných z pohledu sestry - Pánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Současný stav: Výživa pro pacienta znamená příjem stravy a tekutin, jenž jsou základními potřebami člověka. Prostřednictvím výživy tělo získává potřebné živiny, materiál pro obnovu tkání a zdroj energie. Způsob podávání výživy u kriticky nemocných záleží na stavu jejich trávicího traktu. Fyziologickým způsobem podáním stravy je enterální výživa, kterou lze dále dělit na enterální výživu s nutričními doplňky a umělou enterální výživu, která se podává prostřednictvím enterálních sond. Druhou volenou strategií je parenterální výživa podává přes invazivní venózní vstupy. Pro zhodnocení stavu výživy u pacientů je velká škála skórovacích systémů, mezi které řadíme např. nutriční rizikový screening (NRS), MUST screening, atd. i laboratorní vyšetření pro zhodnocení stavu nutrice. Na pracovištích intenzivní péče se často objevují poruchy výživy. Mezi nejčastější poruchou výživy řadíme malnutrici, která má mnoho forem. Cíl práce: Byly zvoleny 2 cíle práce: Zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u kriticky nemocných pacientů. Zmapovat způsoby podávání výživy u kriticky nemocných pacientů. Metodologie: Pro výzkum této práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaného rozhovoru tvořený z otevřených otázek. Výzkumný soubor tvořilo 33 sester pracujících na jednotkách intenzivní péče. Analýza rozhovorů byla provedena pomocí otevřeného kódování konkrétněji metoda tužka a papír. Výsledky: Pro výživu kriticky nemocných pacientů se používá jak enterální, tak parenterální výživa. Enterální výživa je upřednostňována pro jako přirozenější výživa pro kriticky nemocného pacienta. Sestry pro intenzivní péči pozorně sledují pacienta při aplikaci enterální i parenterální výživy. Sledují její pozitivní vlivy a snaží se předcházet komplikacím, které vznikají při aplikaci výživy. Dále pečlivě ošetřují všechny invazivní vstupy, jež jsou potřebné pro aplikaci výživy. Závěr: Sestry pro intenzivní péči se setkávají s aplikací jak s enterální, tak i s parenterální výživou. Samy vidí výhody i nevýhodou obou výživ. Kladou velký důraz na vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči při aplikaci výživy. Konkrétně sledují účinky i komplikace při aplikaci výživy. Pozorně sledují zdravotní vývoj pacienta a reagují na možné komplikace. Věnují pozornost invazivním vstupům i přípravě enterální a parenterální výživy.
The issue of nutrition in critically ill patients from the point of view of a nurse
Keywords: enterální výživa; invazivní vstupy; komplikace; parenterální výživa; výživa;; enteral nutrition; invasive inputs; complications; parenteral nutrition; nutrition;