Orthorexia Nervosa: Patologické zaujetí zdravým stravováním - Bryxová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá představením konceptu orthorexie jako u nás dosud nezpracovaným a málo známým tématem. V práci je popsán vznik a jednotlivé formy poruch příjmu potravy, dále možné definice samotného pojmu orthorexie, stejně tak historie této poruchy. Následuje analýza orthorexie vzhledem k ostatním poruchám příjmu potravy a jiným psychickým poruchám. V závěru práce jsou uvedeny možnosti léčby této poruchy, popsána je také orthorexie v kontextu k náboženství.
Orthorexia Nervosa: Pathological preoccupation with healthy eating
Keywords: orthorexie; poruchy příjmu potravy; psychické poruchy; názory odborníků; léčba; náboženství; orthorexia; eating disorders; mental disorders; experts opinions; treatment; religion