Dětské a dorostové detoxikační centrum, jeho úloha a význam v síti protidrogových služeb. - Duková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce byl popis práce Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze, jeho důležitost v oblasti terapie závislostí na návykových látkách u dětí a mladistvých. Dalším z cílů bylo zjistit návaznost práce krajských koordinátorů prevence rizikového chování a následné formy řešení navazující terapie dle individuálních potřeb a charakteru klientů Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze. Výzkum probíhal v období leden - březen 2010. Zmapování řešení následné terapie klientů, užívajících návykové látky v jednotlivých krajích České republiky a formy prevence jsou dalším z cílů. Vznik nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, v jejímž areálu se Dětské a dorostové detoxikační oddělení (DaDDC) v Praze nachází a popis oddělení DaDDC, lékařského a personálního zajištění je součástí teoretické části práce. Práce popisuje realizaci hospitalizace , vyšetření, která jí předcházejí a potřebné postupy, které zajistí zdárný průběh hospitalizace. Péči sociálního pracovníka, psychologa a terapeutů je věnována část teoretického bloku. Související legislativa, ze které vycházejí postupy prevence jednotlivých krajských protidrogových koordinátorů i oddělení samotné je nedílnou součástí práce. Prevence je zásadní forma boje proti zneužívání psychotropních látek u dětí a mladistvých. Zde je podrobně rozebrána, stejně tak jako faktory, které se podílejí na vzniku závislostí. Další související pojmy pouze doplňují mozaiku zkoumaného problému. V rámci kvantitativního výzkumu byla použita k ověření stanovených hypotéz obsahová analýza dat ze statistiky oddělení a bylo použito odpovědí krajských protidrogových koordinátorů na soubor otevřených , polootevřených a zavřených otázek, které byly pro tento účel zformulovány. Dalším zdrojem byly výsledky standardizovaných rozhovorů s třemi lékaři Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze. Nebyly potvrzeny stanovené hypotézy č.1, 3 a 5. Naopak došlo k potvrzení u hypotézy č.2 a č.4. Stanovené cíle se podařilo splnit. Bohužel na našem území ještě stále chybí dostatečný počet zařízení, která poskytují následnou péči o dětské toxikomany.
Alcohol Detoxitication Center for Children and Youths its Function and Significance in the Network of Institutions which Provide Treatment
Keywords: Detoxifikace; Droga; Komorbidita; Prevence; Terapie; Závislost; Comorbidity; Drug; Addiction; Detoxification; Therapy; Prevention