Zhodnocení problémů rozvoje malých obcí. - Louženská, Iva (Jihočeská univerzita, 2010)
Zhodnocení problémů rozvoje malých obcí Praktická část diplomové práce je zaměřena na splnění několika ztěžejních bodů. Mezi ně patří výběr zájmové oblasti, která musí splňovat následující požadavky: existence zpracovaného územního plánu, odpovídající velikost území, možnost dalšího smysluplného rozvoje obce s vazbou na okolí. Ve stanovené obci a jejího bezprostředního okolí došlo ke zpracování charakteristiky území a charakteristiky sídla. Ta byla provedena prostřednictvím místního šetření a následným zpracováním charakteristiky krajinného rázu a SWOT analýzy. Bylo hodnoceno zejména životní prostředí, občanská vybavenost, hospodářské podmínky, sociodemografické podmínky a vodohospodářská opatření. Dále bylo nezbytné seznámení se s metodikou rozvoje venkovského prostoru. V rámci přípravných prací proběhly také konzultační schůzky s pořizovatelem (starosta obce), při kterých byl stanoven postup prací a také byla konzultována vzájemná stanoviska na řešení dílčích problémů v území. Na základě těchto údajů následovala fáze zahrnující zpracování a projednání územně hospodářských zásad a vytvoření vlastního konceptu pro návrh změny územního plánu. Plán byl zpracován pomocí programu GIS (Geografický informační systém), výstupem byla mapa, ve které byl znázorněn současný stav územního plánu i navržené změny.
Evaluation of small urban structures development problems.
Keywords: komplexní pozemková úprava; územní systém ekologické stability; územní plánování; přírodní poměry; Záblatí; global countryside improvement; stability of the ecology system; landscape planning; natural conditions; Záblatí