Prevence komplikací a udržování tělesné kondice u chronických pacientů s Parkinsonovou nemocí - Nádvorníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
V teoretické části je popsán průběh a příznaky onemocnění. V kapitole o pohybové léčbě jsou zmíněny fyzioterapeutické postupy a metodiky. Fyzioterapie je jednou z důležitých oblastí léčebné péče o pacienty.Ve výzkumné části práce byl sledován vliv kinezioterapie na kvalitu hybnosti a mobility. Ve výzkumu byly použity techniky polostandardizovaného rozhovoru, metoda pozorování a případové studie - kazuistiky. Výzkumu se zúčastnili 4 nemocní s PN z českobudějovického klubu Parkinson - 2 muži a 2 ženy, všichni ve střední fázi onemocnění. K posouzení cíle bylo použito goniometrické vyšetření, 3. část jednotné stupnice hodnocení Parkinsonovy nemoci UPDRS a vyšetření stoje a chůze. Výsledek ukázal zlepšení nebo udržení hybnosti a mobility pacientů. Při dlouhodobější terapii se dá očekávat větší efekt cvičení na kvalitu hybnosti a mobilitu pacientů.
Prevention of complications and staying in shape with patients who have Parkinson disorder
Keywords: Parkinsonova nemoc Extrapyramidové onemocnění Chronický pacient Fyzioterapie; Parkinson's disease Extrapyramidal disease Chronic patient Physiotherapy